Privacy en security

PGO-leverancier Ivido neemt Patient1 over

Szepy / Getty Images / iStock

Ivido, een van de grotere ontwikkelaars van persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s) in Nederland, heeft de failliete pgo-leverancier Patient1 overgenomen.

Patient 1 was met 20.000 patiënten naar eigen zeggen de grootste pgo van Nederland. Het bedrijf ging in juli van dit jaar failliet.

__________________________________________________________________________________________

Abonneer u nu op de nieuwsbrief van QruxxTech. En krijg daarmee iedere maandag een update van alle artikelen, blogs en nieuwsberichten.

___________________________________________________________________________________________

Destijds sprak de curator al over een doorstart. Maar volgens Hans Niendieker, ceo van Ivido, was daar toch enige tijd voor nodig. ‘Een faillissement wikkel je nu eenmaal niet zomaar af.’

Goed aansluiten

De pgo’s van Patient1 en Ivido sluiten volgens Niendieker goed op elkaar aan. ‘In beide speelt patient empowerment een belangrijke rol. Maar we faciliteren ook de zorgverleners die van onze diensten gebruik maken. onder meer met het verminderen van de registratielast. Collaborative care is wat ons betreft een sleutelbegrip.’

Patient 1, dat al sinds 2009 bestond, kon volgens Niendieker niet meer goed meekomen met de recente ontwikkelingen op het gebied van juridische en technische standaarden en eisen op het gebied van privacy en veiligheid. ‘Wij kunnen dat wel en zo tillen we Patient1 naar een hoger niveau.’

Patient 1 en Erasmus MC

Klanten als het Erasmus MC en diverse ggz-instellingen, die voor hun behandelplan soms al gebruik maken van het pgo van Ivido, zijn inmiddels geïnformeerd. ‘Nu is het zaak alle persoonlijke dossiers over te hevelen. Daar zijn we druk mee bezig. We verwachten voor het einde van het jaar klaar te zijn.’

De overname van Patient1 komt op een moment dat de ontwikkelingen op de pgo-markt een zekere turbulentie vertonen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat er veel aanbieders en potentiële aanbieders zijn. Een subsidieregeling van het ministerie van VWS die op 1 augustus 2018 om 9.00 uur van start ging en die tot 31 december 2019 zou lopen, was op 1 augustus om 10.45 uur al overtekend.

Administratieve rompslomp

Tegelijkertijd geven zorgverleners aan bang te zijn voor extra administratieve rompslomp als gevolg van de pgo’s.  ‘Het pgo is weer een duidelijke illustratie dat de overheid claimt de regeldruk te willen verminderen, maar juist extra regels maakt,’ aldus een revalidatiearts in Zorgvisie.

Tot slot zijn er vragen over de in het programma MedMij ontwikkelde standaarden voor pgo’s. Wim Hodes van de Stichting Gerrit, een organisatie voor digitale uitwisseling van zorginformatie in Noord-Nederland, vindt dat de door MedMij ontwikkelde standaarden onvoldoende zijn. Volgens hem is uitbreiding noodzakelijk.

 

Reacties