Medische Technologie

Philips maakt cardiologisch onderzoek sneller en nauwkeuriger

Philips komt met een nieuwe release van het EPIQ CVx echocardiografiesysteem. Met behulp van AI kan cardiologisch onderzoek sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd.

De nieuwe release van EPIQ CVx stelt de arts in staat om het volume van de rechterhartkamer en de ejectiefractie van het hart in slechts 15 seconden te meten. Ook is er minder variatie tussen de onderzoeken, wat de nauwkeurigheid verhoogd. Dit is onder mogelijk dankzij een slimme toepassing van AI.

“De complexiteit van hartonderzoeken kan een belemmering vormen voor hoogwaardige zorg,” zegt Carmen Silverstandt, Business Manager Ultrasound Philips Benelux. “Daarom maakt Philips gebruik van artificial intelligence om echocardiografie onderzoeken gemakkelijker, sneller en reproduceerbaar te maken.”

De nieuwe release van EPIQ CVx is volgens Silverstandt een grote stap voorwaarts. “Zo kunnen cardiologen nauwkeuriger de juiste vorm van behandelen kiezen. Bovendien neemt de onderzoeksnelheid met 21 procent toe.”

Juiste diagnose

De nieuwe release maakt het ook mogelijk om de hartfunctie nog grondiger te evalueren. Hierdoor kunnen gebruikers nauwkeurig een diagnose stellen onder andere patiënten met pulmonale hypertensie, aangeboren hartaandoeningen, coronaire aandoeningen en hartfalen.

Diverse nieuwe toepassingen verbeteren bovendien de workflow. Zo kunnen speciale weergaven en analyses van het hart worden gemaakt. Deze diagnostische informatie is van belang voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De informatie helpt de medisch specialist bij de behandeling van atriumfibrillatie, aritmie en andere complexe hartaandoeningen.

Dynamic HeartModel

De nieuwe mogelijkheden bouwen voort op geavanceerde toepassingen die al beschikbaar waren op het EPIQ CVx-platform, waaronder Dynamic HeartModel. Dit model geeft een duidelijk beeld van de functie van de hartkamers. De nieuwe release brengt nu ook de rechter hartkamer geavanceerd in beeld.

Een recente studie van Dynamic HeartModel in het European Heart Journal – Cardiovascular Imaging concludeerde dat “het algoritme in snel tempo dynamische linkerhartkamer- en linkerboezemvolumes kan meten.”

EPIQ CVx in de cardio-oncologie

Het vernieuwde Philips-platform kan ook een rol vervullen in nieuwe medische domeinen, zoals de cardio-oncologie. Als de dosering niet goed wordt bewaakt, kan chemotherapie immers schadelijk zijn voor het hart. Met de echocardiografie van het nieuwe platform kunnen artsen in de cardio-oncologie nu de gezondheid van het hart tijdens chemotherapie monitoren.

Cardio-oncologie heeft gezorgd voor een wereldwijde toename in de vraag naar echocardiografie onderzoeken. Artsen in dit specifieke vakgebied hebben tijdens de behandeling behoefte aan zeer nauwkeurige analyse van cardiologische opnames. Om resultaten betrouwbaar te kunnen vergelijken, moeten metingen binnen verschillende onderzoeken consistent zijn. De nieuwe release van het EPIQ CVx-platform draagt daaraan bij.

 

 

Reacties