Podcast: de juiste zorg op de juiste plek

Stelt u zich eens voor: een patiënt op een afdeling intensive care, ergens in het land. Deze patiënt is verbonden met diverse medische apparaten en systemen, die allemaal data genereren, analyseren en verwerken. Data die van cruciaal belang zijn voor de behandeling van de patiënt.

Hoe zijn al deze data probleemloos te delen en optimaal te benutten? Die vraag beantwoordt Eran Rubens, Chief Technology Officer Enterprise Imaging bij Philips, in een podcast.

Complex

De zorg wordt steeds complexer en de digitalisering neemt hand over hand toe, aldus Eran Rubens. Data moeten worden uitgewisseld en systemen verbonden. Dit stelt CIO’s en andere IT-leiders in de zorg voor de nodige uitdagingen, want het technologielandschap waarin zij opereren is complex.

Oplossing

Veel systemen zijn ontworpen in de tijd dat koppeling en uitwisseling minder gebruikelijk waren dan nu. Eran Rubens: “Het waren silo’s van informatie. De behoefte om de informatie te delen, was minder groot. Dit vraagt om een oplossing, omdat je niet al die systemen van de ene op de andere dag kunt vervangen.”

Het bereiken van echte interoperabiliteit is een complexe onderneming, of het nu gaat om de integratie van medische apparaten of de naadloze verbinding van systemen, applicaties, afdelingen en instellingen. “We staan voor de opgave om op dit vlak slagen te maken. Zodat je systemen kunt koppelen en zinvolle informatie uit die systemen kunt halen. Zonder dat je op korte termijn grootschalige nieuwe implementaties nodig hebt.”

Kansen

Een organisatiebrede strategie op het gebied van interoperabiliteit kan ertoe leiden dat relevante gegevens zinvol worden gebruikt, aldus Eran Rubens. “De uitdagingen zijn groot, maar de kansen ook. Als we integratie tot stand kunnen brengen, leidt dat tot de juiste zorg op de juiste plek. Iets waarvan iedereen profiteert.”

In de podcast Interoperability in healthcare at an enterprise wide level gaat Eran Rubens verder in op het thema Zorg zonder grenzen.

Reacties