E-health

Rasu Shrestha: ‘Europa betrekt gebruikers beter bij e-health dan VS’

Lucien Engelen en Rasu Shrestha

Op uitnodiging van Lucien Engelen was zorg-ictstrateeg Rasu Shrestha in Nederland. 'Patiënten melden zich eerst bij Dr. Google.'

“Start-ups hebben haast, maar de zorg niet.” Dat zegt Rasu Shrestha in een interview tijdens de opening van de e-healthweek. “Ik begrijp dat overigens heel goed”, vervolgt de chief strategy officer van het Amerikaanse Atrium Health. “In de zorg doen we de zaken op een beproefde manier, vaak op goede gronden. We denken goed na voordat we medisch handelen. Evidence-based richtlijnen en protocollen zijn de basis van ons werk. We nemen geen risico’s, want een verkeerde beslissing kan het verschil uitmaken tussen leven en dood.

“Startups hebben een heel andere mindset. Zij zijn vernieuwers en willen de zaken op een nieuwe manier aanpakken. En ook dat is hard nodig. Ik zie het daarom als mijn opdracht om de wereld van de zorg en innovatie te verbinden. Zodat we er allemaal beter van worden.”

65.000 zorgprofessionals

Rasu Shrestha weet waarover hij praat. Atrium Health is een zorgconglomeraat dat 50 ziekenhuizen omvat in de Amerikaanse staten North en South Carolina. Met 65.000 zorgprofessionals en 12 miljard dollar omzet is het een speler van formaat op de Amerikaanse zorgmarkt.

De zorg is een aparte wereld, weet radioloog Shrestha uit ervaring. “Er werken veel toegewijde vakmensen, en die zijn ook nodig. Maar veranderen vindt men lastig. Iedereen wil innoveren maar niemand wil veranderen. Terwijl dat toch moet. De wereld krijgt een ander aanzien. Patients have already checked out Dr. Google before they see Dr. Shrestha.”

Juridische procedures

De tijd van het paternalisme, dat zolang gebruikelijk was in de zorg, is wat Rasu Shrestha voorbij. “We moeten naar echte samenwerking toe. Uitleggen waarom we iets doen. Dat verbetert niet alleen de kwaliteit van de zorg maar het verkleint ook de kans op de juridische procedures waar we in de VS zoveel last van hebben. Als je werkelijk contact legt met je patiënt, dan zal hij of zij niet zo snel naar de rechter stappen. Omdat je een band hebt met elkaar.”

Rasu Shrestha over Europa

Wat dit betreft kijkt Shrestha met belangstelling naar de ontwikkelingen in Europa en in Nederland. “Jullie zijn in een aantal opzichten verder dan wij,’ zegt hij. ‘Wat jullie bijvoorbeeld goed doen, is het betrekken van eindgebruikers bij de ontwikkeling van e-healthproducten en -diensten. Dat is hard nodig, maar in de Verenigde Staten wordt dat nog te weinig begrepen. Daarin hebben we een flinke slag te slaan.”

In Shrestha’s vakgebied, de radiologie, is we de stap van analoog naar digitaal al vroeg gemaakt, zegt hij. “Algoritmes en artificial intelligence helpen ons bij het maken van behandelplannen en het maken van medische beslissingen.

“Dat is goed, en dat moeten we verder ontwikkelen. Maar waar het uiteindelijk om gaat, is niet zozeer ziekten genezen – al blijft dat belangrijk – maar het bevorderen van welzijn. Niet zozeer meer jaren toevoegen aan ons leven maar leven toevoegen aan onze jaren. Voor mij is dat de grootste uitdaging voor de techniek in de zorg.”

Lucien Engelen: veel energie

Rasu Shrestha was een paar dagen in Nederland op uitnodiging van ICT&health, het ministerie van VWS en Lucien Engelen. Deze laatste stapte onlangs over van het REshape Center van het Radboudumc naar het Center for the Edge van adviesbureau Deloitte. Daar is hij benoemd als fellow met als rol Global Strategist Digital Health.

“Deloitte’s Center for the Edge is eigenlijk een soort REshape”,  zei Engelen daarover in ICT&health. “Vanaf de zijkant worden nieuwe ontwikkelingen opgepakt, maar dan op wereldschaal. Waar ik bij REshape een innovatie tastbaar kon maken bij één dokter en een groep patiënten, wat we me altijd veel voldoening heeft gegeven, heb ik nu minder directe impact. Maar wel op een andere schaal. Daar krijg ik veel energie van. Ook van de snelheid in aanpak en besluitvorming.”

Reacties