Internet of things

Revalidatie na heupoperatie verloopt sneller met slimme sandaal SensiStep

© Photographee.eu / stock.adobe.com

Jaarlijks breken 18.000 ouderen een heup. Ze worden geopereerd en moeten revalideren. "Dat revalidatieproces kan met behulp van de SensiStep beter dan het nu is," zegt Taco Blokhuis, traumachirurg in het Maastricht UMC+.

SensiStep, een Internet of Things (IoT) toepassing die onder meer de belasting van de heup exact meet. “De mate waarin mensen de heup mogen belasten, verschilt per persoon en de snelheid van bewegen ook,” legt Taco Blokhuis uit. “Stel dat het de helft van het lichaamsgewicht is. Dan laten we mensen op de weegschaal duwen tot ze op de helft van hun lichaamsgewicht zitten. Zo voelen ze hoeveel belasting ze kunnen hebben. Mensen moeten dan zelf inschatten of en wanneer ze op dat punt zitten, omdat er geen goed meetinstrument is. Ze zullen dus al snel te veel of te weinig doen, waardoor de revalidatie niet goed verloopt.”

Met de SensiStep komt hieraan een einde. In feite is de SensiStep een soort miniweegschaal die is ingebouwd in een sandaal. De sensor meet de belasting en stuurt de gegevens draadloos via bluetooth door. Via een app op een tablet of een slim horloge krijgt de patiënt feedback.

Maar ook de behandelaars krijgen inzage in de gegevens. Blokhuis: “We zien precies of iemand op de juiste manier oefent, met de juiste belasting en op de goede snelheid. Hierdoor kaun je tijdens het revalidatieproces real time bijsturen. We leren zo ook wat goed werkt en wat minder goed. Nu is de behandeling eenheidsworst. Een optimale strategie leidt iedereen, dankzij een bepaalde belasting en loopsnelheid sneller naar een bepaald eindpunt.”

SensiStep en opgeslagen data

De SensiStep maakt daarnaast gebruik van opgeslagen data. Leon Derks, productmanager Healthcare bij ontwikkelaar Evalan: “We kunnen patiënten op basis van de data na een sessie indelen in een categorie met oefeningen die het beste passen bij het type breuk en herstelproces. Dat betekent wel dat we dan meer op de stoel van de behandelaar gaan zitten. Daarom werken we nu hard aan onderzoek en bewijs dat onze data kloppen.”

Een volgende stap is de sensor in een zooltje inbouwen, zodat mensen de SensiStep ook thuis kunnen gebruiken. “De meetnauwkeurigheid is heel belangrijk, dus dat duurt nog even totdat we tevreden zijn. Maar we blijven bezig. Uiteindelijk willen we een product hebben dat kan adviseren en eventueel geschikt is voor thuisgebruik. Daar werken we naartoe.”

Meer mogelijkheden

Internet of things biedt meer mogelijkheden in de zorg, aldus traumachirurg Taco Blokhuis. “Dankzij deze technologie kunnen we meten waarnaar we vroeger moesten gissen. Dat is handig in mijn vakgebied, bij revalidatie na een breuk, maar ook in bijna alle andere disciplines in de medische zorg. Ik werk nu bijvoorbeeld aan een project waarbij vitale parameters als hartslag, bloeddruk en ademhaling met sensoren worden gemeten. Dat kan bijvoorbeeld bij patiënten die op hartbewaking liggen en sneller naar huis kunnen, met een sensor voor het monitoren van de hartslag. Met IoT kunnen we real time toezicht houden. Dat is fantastisch voor het verplaatsen van zorg van het ziekenhuis naar een andere omgeving, terwijl we ze op afstand in de gaten houden, op een betrouwbare manier.”

Het gaat niet lang meer duren tot IoT op grote schaal wordt toegepast, denkt Blokhuis. “We zijn er nog niet helemaal klaar voor, maar de ontwikkelingen gaan heel hard. Ik denk dat we op korte termijn veel meer toepassingen hebben. Er moet nog wel aanvullend onderzoek worden gedaan. Op dit moment zijn veel data nog niet betrouwbaar genoeg en er moet met een kritisch oog naar worden gekeken. Nog niet alles wat wordt aangeboden klopt.”

Prettige aanvulling

Er kan al heel veel, constateert Blokhuis, en dat zal in de toekomst alleen maar sneller en beter worden. “Op mijn eigen vakgebied is het vooral een prettige aanvulling op wat we hebben. Zeker voor patiënten. Wij kunnen meten hoe het gaat en ze kunnen zelf beoordelen of ze het goed doen. We testen de SensiStep nu ook voor beenbreuken, maar een kritisch oog blijft nodig. Veel technologie kan je niet één op één overnemen voor meerdere diagnoses, het is niet direct voor alles toepasbaar. Het blijkt een kwestie van goed kijken en niet alles klakkeloos aannemen of overnemen.”

Reacties