Medische Technologie

Robot Radboudumc wint innovatieprijs

De robot RoboSculpt, ontwikkeld door het Radboudumc, heeft de Health Valley Bridge Prijs 2019 ontvangen. De robot is bedoeld voor het verwijderen van bot achter het oor, het zogeheten rotsbeen.

Operaties waarbij een chirurg rotsbeen verwijdert zijn complex en tijdrovend. Ook zijn ze niet zonder risico op complicaties. RoboSculpt ondersteunt de chirurg hierbij. Het is een beeldgestuurde precisierobot, die zelfstandig in bot kan frezen. De robot verbetert de condities voor de chirurg. Bovendien verkort toepassing van RoboSculpt de operatieduur en verlaagt het de kans op complicaties.

KNO-arts en schedelbasischirurg Dirk Kunst van het Radboudumc is blij met het winnen van de prijs. “Wij zien de prijs als een erkenning van de innovatieve gedachte die ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van de RoboSculpt. Het betreft namelijk de eerste autonoom functionerende operatierobot. Wij gebruiken het gewonnen bedrag voor de preklinische testen met de RoboSculpt, die in het Radboudumc zullen plaatsvinden.”

RoboSculpt: 47 procent

De RoboSculpt van het Radboudumc ontving 47 procent van de stemmen. De nummers twee en drie waren Prinses Máxima Centrum en Maastricht UMC+. Zij kregen respectievelijk 36 en 17 procent van de stemmen. De prijs werd uitgereikt door René Penning de Vries, bestuursvoorzitter Health Valley en Hester Rippen, jurylid en directeur Stichting Kind en Ziekenhuis.

René Penning de Vries: “Met deze prijs wil Health Valley innovaties bij zorgorganisaties een steun in de rug geven. Als bestuursvoorzitter let ik extra op de bruggen die we kunnen slaan. Alles begint bij samenwerking. Bij voorkeur tussen partijen met een verschillende invalshoek.”

Dit jaar meldden ruim twintig innovaties zich aan voor de prijs. Er waren drie genomineerden. Het bedrag van de Health Valley Bridge Prijs is mede mogelijk gemaakt door Academy het Dorp.

Reacties