Medische Technologie

Ruimtetelescopen zoeken naar kanker in lichaam

© MarioGuti / Getty Images / iStock

Het Europese ruimteagentschap ESA en de Britse National Health Service (NHS) betalen mee aan een plan om kankercellen op te sporen met behulp van space technology. De start-up Adaptix ontwikkelt de benodigde apparatuur.

De ruimtetechniek die het mogelijk maakt om sterrenstelsels en zwarte gaten die honderden lichtjaren van ons verwijderd zijn te onderzoeken, kan ook op aarde worden toegepast. En wel om kanker in het menselijk lichaam op te sporen.

Dat gegeven staat aan de basis van een eenvoudig te gebruiken röntgenapparaat. Dt moet zijn weg vinden naar de spreekkamer van de huisarts. Het Europese ruimteagentschap ESA en de Britse National Health Service (NHS) betalen mee. Hun subsidie bedraagt een miljoen Britse pond (1,2 miljoen euro).

Oorsprong universum

In 1999 werd de XMM-Newton-missie door een Ariane-raket in een baan om de aarde gelanceerd. Dit met als doel om door zwarte gaten te observeren en meer te weten te komen over de oorsprong van ons universum.

XMM-Newton heeft drie grote 3D-röntgentelescopen aan boord. Deze produceren hoog rendement beelden. Het bedrijf Adaptix uit Oxford bedacht een methode om de grote telescopen te verkleinen en te verwerken in een draagbaar apparaat.

Spreekkamer

De traditionele 2D-röntgenmethode is goedkoop, maar niet makkelijk in te zetten. En op 2D-röntgenfoto’s zien medisch specialsten kanker vaak over het hoofd. Dit omdat de beelden vaag zichtbaar zijn en daardoor moeilijk te interpreteren. Dus ontdekken de artsen de kanker pas in een gevorderd stadium, wanneer je het moeilijker kunt behandelen.

Door vanuit verschillende richtingen 3D-scans te maken ontstaat een veel completer beeld. Maar die methode is tien keer zo duur en vraagt om een tien keer hogere dosis straling. Adaptix werkt nu aan oplossingen daarvoor.

Innovatiefonds

Daarnaast is het idee om de röntgentechnologie te minimaliseren in een handzaam apparaat. Het is de bedoeling om deze te gebruiken in de spreekkamer van de huisarts. Patiënten hoeven dan voor vroegdiagnostiek niet naar het ziekenhuis. Adaptix wil het apparaat ook beschikbaar maken voor gebruik in minder ontwikkelde landen.

Adaptix ontstond in 2011 als startup bij het Business Incubation Centre UK van ESA. Daarin worden bedrijven in staat gesteld ruimte- en satelliettechnologie te gebruiken om commerciële producten en diensten te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan 5G of aan technieken om klimaatverandering aan te pakken.

Eerste van vier projecten

Bij het zeventigjarig jubileum van de NHS, werd samen met het ESA en het UK Space Agency besloten om een innovatiefonds van vier miljoen euro te starten voor de inzet van ruimtetechnologie in medische toepassingen. Het project van Adaptix is de eerste van vier subsidieprojecten.

Reacties