“De nauwkeurigheid voor het detecteren van longziekten ligt momenteel rond de 90 procent. De huidige onderzoeken voor het stellen van een diagnose zijn echter niet altijd toereikend of overal beschikbaar. Soms is het lastig voor de arts om snel de juiste diagnose vast te stellen bij mensen met luchtwegklachten. Voorschrijven van het best passende medicijn gebeurt te vaak via trial-and-error, wat veel tijd in beslag neemt. De SpiroNose kan dit proces mogelijk versnellen.’’
Dat zegt Rianne de Vries, COO van startup Breathomix, in Zorgvisie. De toepassing wordt momenteel getest in tien ziekenhuizen.
__________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
Nieuwe generatie tests
De SpiroNose behoort tot de nieuwe generatie diagnostische tests. Hij analyseert ademprofielen op basis van vluchtige organische stoffen in uitademingslucht. Mensen met longkanker, COPD en astma ademen verschillende mengsels van die vluchtige stoffen uit. Als een patiënt in de SpiroNose blaast, detecteren sensoren die stoffen. Deze sensoren sturen hun dat vervolgens direct door naar een online server waar men direct mee kan kijken met de meting.
De gecombineerde informatie van alle sensoren resulteert in een ademprofiel. Dit ademprofiel wordt vervolgens vergeleken met een online database die zo’n drieduizend ademprofielen bevat die de afgelopen jaren zijn verzameld van patiënten met een bekende diagnose. Via het online platform vindt de daadwerkelijke analyse plaats. Zo moet duidelijk worden met welke longziekte het ademprofiel het meest overeenkomt.
Betrouwbaarheid SpiroNose
Longarts Paul Baas in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis is een van de artsen die de SpiroNose testen. De resultaten zijn bemoedigend. “De betrouwbaarheid is nu al groter dan die van bloedtesten.”
Baas verwacht ook veel van de inzet van de SpiroNose als screeningsinstrument in de eerste lijn. “Als het apparaat de verwachtingen waarmaakt, kan de huisarts mensen op basis van de ademtest wel of niet voor duur en invasief vervolgonderzoek verwijzen naar het ziekenhuis. Dat levert gigantische besparingen op en de patiënten worden er ook gelukkiger van.”
Reacties
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.