E-health

Start-ups komen voor investeerder HIP niet in aanmerking

De zorg kent veel innovatieve bedrijven die een aanzienlijke investering nodig hebben om verder te kunnen groeien. Investeerder Health Investment Partners richt zich op deze markt.

Een van de lastige dingen van het  leiding geven aan een investeringsfonds,  is het grote aantal bedrijven dat je moet afwijzen. Bij Health Investment Partners (HIP) worden zo’n 99 van de 100  aanvragen niet gehonoreerd.

En dat  is jammer, want er zijn soms mooie initiatieven  bij. ‘Enthousiaste ondernemers die je het beste gunt en die vaak een verhaal hebben dat goed klinkt’, zegt Marieke ’t Hart. ‘Zeker in het  begin kwamen we vaak in de verleiding  om ja te zeggen, terwijl  we eigenlijk wisten dat  het nee moest zijn’, vult Mark Lenssen aan. ‘We hebben echt moeten leren om daarmee om te gaan.’

Verdubbeling omzet

Het doel van het fonds is te investeren  in veelbelovende bedrijven die ‘impact hebben’ op het gebied van preventie, efficiency en kwaliteit van de zorg. Maar het moeten natuurlijk ook bedrijven  zijn die op termijn een gezonde groei kunnen realiseren, anders heeft investeren geen zin. ‘Een verdubbeling van de omzet in drie tot vijf jaar, dat is de richting waarin je moet denken’, aldus ’t Hart. ‘Voor onze investeerders staat een hoog rendement niet op de eerste plaats, maar ze willen hun geld ook niet weggeven. Dan kom je in de filantropie terecht, en dat is een heel ander verhaal.’

HIP is een van de nieuwe investeringsfondsen die zich nadrukkelijk als impact investor positioneren. Het gaat er daarbij in de eerste plaats om dat het bedrijf waarin ze investeren een maatschappelijk doel dient. Tal van ondernemingen vallen daarom bij voorbaat af. Plastische chirurgie om esthetische redenen, dat moeten anderen maar doen, vinden ze bij HIP. Ontwikkelaars van total body scans maken evenmin veel kans.

Financiële afwegingen

Daarnaast zijn er financiële afwegingen, die onder meer te maken hebben met de schaalgrootte en de fase waarin het bedrijf verkeert. ‘Start-ups komen voor ons niet in aanmerking, en een bedrijf dat een ton nodig heeft is eveneens een maatje te klein,’ aldus Marieke ’t Hart. ‘Aan de andere kant hebben we een bovengrens van zo’n 2,5 miljoen euro. Dat is de bandbreedte waarbinnen wij ons bewegen.’

Verder speelt de kwaliteit van het management een rol. Een bedrijf waarin HIP investeert moet stevig worden geleid. Als het even kan door de oprichters, en deze moeten ook echt dedicated zijn aan hun zaak.

Health Investment Partners en Mantelaar

Een onderneming die aan deze doelstellingen voldoet, en die daarom aan het portfolio van Health Investment Partners werd toegevoegd, is Mantelaar. Dit bemiddelingsbureau richt zich op het samenbrengen van mantelzorgers en zorgstudenten in diverse universiteitssteden.

Momenteel is Mantelaar goed voor ongeveer 10.000 zorguren per maand. Om levensvatbaar te zijn, is een verdere groei echter noodzakelijk, onder meer voor een verdere ontwikkeling van ict en marketing. Health Investment Partners sloot hierop aan meteen investering waarmee Mantelaar op termijn verwacht te groeien naar een volledige landelijke dekking.

Werk een verslaving?

Ook werkt HIP samen met Sananet, de ontwikkelaar van het prijswinnende MijnIBDCoach. Deze applicatie is bedoeld voor mensen met aandoeningen als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. MijnIBDcoach is een tool die het ziekteverloop monitort, en daarnaast factoren die de ziekte kunnen beïnvloeden, zoals voeding, therapietrouw en psychosociale factoren. De behandelaar en de patiënt hebben dankzij de app een duidelijk overzicht van verbeteringen of verslechteringen en kunnen op elk gewenst moment communiceren.

Daarnaast zijn er nog diverse andere deelnemingen, opgeteld zo’n drie nieuwe per jaar. ‘We missen natuurlijk wel eens wat’ aldus ’t Hart. ‘Maar over het algemeen hebben we veel zicht op de ontwikkelingen in de markt, ook door ons netwerk. Wij hebben bovendien veel financiële kennis en we zijn niet in de laatste plaats benaderbaar. Dat is voor veel bedrijven een interessante combinatie. En voor onszelf ook. Bij mij thuis vragen ze weleens of dit werk een verslaving is. Dat geloof ik niet. Maar spannend is het wel. En betekenisvol gelukkig ook.’

Reacties