E-health

Tovertafel bij Ommelander ingezet voor mensen met beroerte

De Nederlandse scaleup Active Cues uit Utrecht heeft de zorginnovatie ontwikkeld. Het doel van de serious game is het stimuleren van fysieke, sociale en mentale activiteit voor mensen met cognitieve uitdagingen. Active Cues won met de Tovertafel in 2018 de EIT Digital Challenge 2018 in de categorie Digital Wellbeing. Het Ommelander (Groningen) kon de zorginnovatie aanschaffen met behulp van een gift van de Vrienden van het Ommelander Ziekenhuis en de Club van Past Rotarians Eemsdelta.

Wearables die levens redden

07:58 Ook in de bedrijfswereld zijn wearables aan een opmars bezig. Het Antwerpse Rombit lanceert een slimme armband die het leven van dokwerkers en bouwvakkers kan redden.

Will unreliable research bury your healthcare startup?

For healthtech founders and funders, scientific claims and conclusions are more than policy - business models depend upon the lucid appraisal of clinical problems, evaluating inadequacies in current standards of care, a clear understanding of disease pathways, and designing superior interventions.  At each step along this value chain, founders stand on the shoulders of the scientists that preceded them to obtain reliable evidence.

GGZ event 31 oktober - Digitaal is het nieuwe normaal

Veel zorgaanbieders en IT-leveranciers willen aan de slag met de VIPP-GGZ regeling, maar hoe doe je dat? Tijdens het GGZ event op donderdag 31 oktober gaan we in interactieve sessies praktisch aan de slag met MedMij, medicatieveiligheid en e-health. We geven antwoord op vragen als 'Hoe ziet de planning eruit? Wat kan ik doen en waar begin ik?' Deelname is kosteloos. In verband met de indeling van de deelsessies verzoeken wij u bij inschrijving uw interesse aan te geven. https://www.koppeltaal.

Medische apps: de certificering is te lastig en de risico's op claims zijn te groot

Er zijn te weinig apps met medische toepassingen. De certificering is te lastig en de risico's op claims zijn te groot. Dat zegt Ruud Verdaasdonk, hoogleraar Health Technology Implementation aan de Universiteit Twente. Hij houdt zijn oratie 'Bruggen bouwen voor technologie in de gezondheidszorg' later vandaag. Voorafgaand aan zijn oratie vindt een symposium plaats 'Hoe overleef ik het MedTech Implementatie avontuur: van idee naar medisch product'.

Etos gaat de e-zorg in met overname Solvo Groep

Drogisterijketen Etos heeft de Solvo Groep overgenomen. Dit bedrijf uit Utrecht is eigenaar van medische informatiewebsites als Dokterdokter.nl, Gezondheidsplein.nl en Ziekenhuis.nl en Ehealth88, een ontwikkelaar van websites en apps en het leverancier van communicatiediensten aan de zorgsector. Deze laatste blijft buiten de deal en gaat weer zelfstandig verder.

eHealth kans of bedreiging?

In 2020 heeft 90% van de wereldbevolking ouder dan zes jaar een mobiele telefoon.  Smartphones zijn inmiddels goed voor circa 40% van alle mobiele abonnementen: dat zijn er inmiddels meer dan twee miljard. De afgelopen 25 jaren heeft de mobiele telefoon een enorme impact gehad op de communicatie, zelfstandigheid en zelfredzaamheid van alle wereldburgers. Wat betekent deze enorme dichtheid van mobiele telefoons voor de e-health? Is het een aanvulling op de bestaande zorgsystemen.

'Brexit zorgt voor rem op zorginnovatie'

In mei 2020 wordt de nieuwe Europese Medical Device Regulation (MDR) van kracht die strengere regels omvat voor het certificeren van medische apparatuur en hulpmiddelen. De gedachte erachter is goed, vindt Verdaasdonk. Toch betekent de MDR volgens Verdaasdonk onder meer de noodzaak tot het her-certificeren van de huidige medische apparatuur, met als gevolg dat nieuwe apparatuur langer moet wachten op goedkeuring.