Internet of things

Medische Technologie

ICT infrastructuur

HIMSS19 Blockchain Forum: Supply chain, credentialing, RCM touted as top use cases

At the HIMSS Blockchain Forum on Wednesday, Jim Tate, founder of EMR Advocate and, more recently, Elysian Blockchain, used a couple of rock lyrics to describe distributed ledger technology. First were the words of David Bowie: "Tomorrow belongs to those who can hear it coming." Or perhaps more appropriate, as many try to make sense of what blockchain is and what it can do for healthcare, were the timeless lyrics of Bob Dylan: "Something is happening here and you don't know what it is.

New blockchain-powered tech explored at HIMSS19

Kalibrate Blockchain, developer of the Universal Patient Index, has kicked off at HIMSS19 an exclusive licensing program for its FormDrop mobile app. The company will award an exclusive license to a single hospital in each market allowing that hospital to embed the FormDrop SDK in its own mobile app. The FormDrop app allows patients to electronically fill out and submit forms to healthcare providers using their personal smartphones, with no need for clipboards, paper forms or electronic tablets.

Minister Bruno Bruins; Privacy LSP afdoende maar niet end-2-end versleuteld

Kamerleden hebben vragen over de veiligheid van het LSP gesteld tijdens het Algemeen Overleg over Gegevensuitwisseling in de zorg op 30 januari. Bruins benadrukte toen dat hij informatie zou opvragen bij LSP-beheerder VZVZ, dat ook de  uitwisseling van gegevens via het MedMij-afsprakenstelsel moet gaan faciliteren via de infrastructuur van het LSP.

"Zorgaanbieders 1e lijn: maak slim gebruik van elkaars deskundigheid"

De zorg in de 1e lijn wordt zinniger en zuiniger als huisartsen, apothekers, tandartsen, verloskundigen, fysiotherapeuten en (wijk-)verpleegkundigen nog meer gebruik maken van elkaars deskundigheid. Integratie zorg en welzijn Voorwaarde is dat behandelgegevens en -resultaten direct en zonder barrières via EPD's uitgewisseld kunnen worden.

Jeroen Bosch Ziekenhuis start met digitaal voorschrijven

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat vanaf februari digitaal medicatie voorschriften verzenden naar apothekers. Dat gaat via het Landelijk SchakelPunt (LSP). Het ziekenhuis volgt hierin het voorbeeld van de regio Zuidoost-Brabant, waar het Máxima Medisch Centrum en Elkerliek Ziekenhuis vorig jaar al startten met het digitaal verzenden van medicatievoorschriften.

Privacy en security

E-health

Augmented analytics will be next big disruptor: Gartner

Analytics powered by artificial intelligence (AI) and machine learning will be the dominating trend in data technology in 2019, according to Gartner's top 10 data and analytics technology trends.The analyst firm claimed the trend will lead the next wave of disruption in the data and analytics market with augmented data management following behind.

Ontwikkel eHealth niet voor maar mét de gebruikers

LezersbriefSabine Wildevuur en Paulien Melis onderzoeken de rol van technologie in de zorg en stellen dat toepassingen niet vóór, maar mét de gebruikers ontwikkeld moet worden. 'Zorg dat je je toespitst op behoeften van gebruikers om de kwaliteit van leven en zorg te verbeteren.

Aanmelden initiatieven MenzisFonds 2019 van start

Tot 8 april 2019 kunnen verenigingen, stichtingen, coöperaties of andere (niet commerciële) organisaties een initiatief op het gebied van leefkracht en/of zorginnovatie indienen bij het MenzisFonds. De Ledenraad en leden van Menzis kiezen welk projecten financiering krijgen. Regionale projecten maken kans op maximaal 5.000 euro. Voor landelijke projecten geldt een maximumbudget van 10.000 euro.

Nieuw handboek e-health voor zorgprofessionals

Er is de laatste tijd veel te doen over de inzet van e-health. Logisch, want het lijkt erop dat met de inzet van e-health de zorg dichterbij de cliënt of patiënt gebracht kan worden. Hoe? Daar zijn de meningen over verdeeld. Wij denken dat de professionals uit de zorg die verantwoordelijk zijn voor het werkelijke patiëntencontact cruciaal zijn voor het succes van e-health. Om deze reden hebben wij samen met een bevlogen groep experts met hart voor de zorg een boek uitgebracht.

VUB maakt app voor kankerpatiënt en mantelzorger

De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat onder leiding van professor Joachim Cohen een app bouwen die mensen met kanker en hun naasten moet bijstaan tijdens de ziekte. Uniek is dat niet enkel de patiënt centraal staat, maar ook de mantelzorger.

De IGJ en eHealth: Hoe zit dat?

Binnen steeds meer ziekenhuizen bestaan initiatieven om eHealth te gaan gebruiken. Zo zijn er al verschillende apps in gebruik die patiënten de mogelijkheid geven eigen meetwaarden in te voeren, bijvoorbeeld om de bloeddruk te monitoren. Ondanks dat eHealth steeds meer vorm begint te krijgen, is er een aantal aandachtspunten waar onder andere zorginstellingen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zich over buigen.

Telemonitoring voor COPD-patiënten Diakonessenhuis

Mensen die bij het Diakonessenhuis behandeld worden voor een chronische longziekte, kunnen voortaan thuis via de computer, tablet of smartphone hun gezondheid met de COPD-coach goed in de gaten houden. De afgelopen week zijn de eerste patiënten van start gegaan met het telemonitoring-programma. Het is de bedoeling dat in de loop van 2019 tussen de 75 en 100 patiënten ervaring gaan opdoen met de e-health toepassing.

VitaValley ondersteunt Stimuleringsregeling E-health Thuis

Inzet van e-health draagt bij aan veiligheid, sociale contacten en meer integrale ondersteuning en zorg. Bovendien zorgt e-health ervoor dat professionals meer tijd overhouden voor goede zorg. Ook kan een mantelzorger op afstand in de gaten houden hoe het met zijn naaste met dementie gaat.

Waarom e-health nog steeds niet van de grond komt

De verwachtingen van e-health zijn hooggespannen. Al jaren. Toch komt de toepassing ervan, die daadwerkelijk het verschil gaat maken, niet op grote schaal van de grond.

Machine learning algorithm could accelerate the search for new drugs

Researchers have designed a machine learning algorithm for drug discovery which has been shown to be twice as efficient as the industry standard, which could accelerate the process of developing new treatments for disease.

Bezoekers e-healthweek positief over evenementen

Bezoekers e-healthweek positief over evenementen12 februari 2O19 Van 21 tot en met 26 januari 2019 vond voor de derde keer de e-healthweek plaats. Nivel en Nictiz hebben de impact van deze week onderzocht. Meer...

Dien uw aanvraag in voor de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET)

Per 1 maart gaat de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) open. Bent u aanbieder of inkoper van ondersteuning of zorg en wilt u een e-health toepassing(en) opschalen en structureel borgen? Dan is deze regeling mogelijk iets voor uw samenwerkingsverband. We leggen u kort uit wat de SET inhoudt.

Zorgverlener moet patiënt betrekken in ontwikkeling eHealth

digitale zorg, slimme apparaten, e-consulten. Drie digitale termen die de laatste tijd veelal in het nieuws komen. Maar wat is de rol van de patiënt? Patiëntenfederatie Nederland schreef in samenwerking met vier andere partijen 7 aanbevelingen. Het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën in de gezondheidzorg wordt steeds normaler. Zowel patiënten als zorgverleners krijgen te maken met de digitale toepassingen in de zorg.

Big data en kunstmatige intelligentie

Healthcare Artificial Intelligence Market to Hit $13 Billion by 2025: Global Market Insights, Inc.

SELBYVILLE, Del., Feb. 18, 2019 /PRNewswire/ -- Europe healthcare artificial intelligence market witnessed 41.8% growth throughout the analysis period. Adoption of artificial intelligence in research areas and advancement in technology with respect to electronic health records (EHR) and...

Activiteit: Big data gebruiken in public health onderzoek

Data-gedreven technologie wint steeds meer terrein in ons dagelijks leven. Sensoren in wearables en apps leveren big (and messy) data. Wil je leren hoe je deze data adequaat inzet voor wetenschappelijk onderzoek in de publieke gezondheid? Doe dan deze eendaagse module. Voor meer info: klik op Big data gebruiken in public health onderzoek.

Ziekenhuizen zien potentieel AI, werken aan beleid

Vergrijzing van de Nederlandse bevolking en een toenemend personeelstekort vragen om innovatieve oplossingen die de zorg kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar te houden. AI (toepassingen zoals machine of deep learning) wordt gezien als een grensverleggende technologie met veel potentie om de zorg te optimaliseren. De ondervraagde CIO's en CMIO's zien dan ook veel mogelijkheden en kansen in de toepassing van AI binnen de Nederlandse zorg.

Door spraakherkenning besparing van tijd en kosten en verbetering kwaliteit medische verslaglegging

Dragon Medical Direct-spraakherkenningsoplossing van Nuance is succesvol geïmplementeerd in het Heilig-Hartziekenhuis Lier. Alle 120 artsen en het medisch secretariaat van het ziekenhuis hebben beschikking over de spraakherkenningsoplossing. Het ziekenhuis kan nu enerzijds de artsen en het medisch secretariaat ontlasten, anderzijds de kwaliteit van de zorgverlening verbeteren door efficiëntere en accuratere verslaglegging.

'Ai in zorg blijft nog steken op experimenteerdrift'

Hoewel Nederlandse ziekenhuizen veel experimenteren met artificial intelligence (ai), blijft de grootschalige toepassing ervan nog uit. Dat stelt ict-adviesbureau M&I/Partners op basis van onderzoek onder 25 ziekenhuizen in ons land. Vergrijzing van de Nederlandse bevolking en een toenemend personeelstekort vragen om innovatieve oplossingen die de zorg kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar te houden.

Onderzoek: veel experimenten met Artificial Intelligence in de zorg

Hoewel veel ziekenhuizen experimenteren met Artificial Intelligence, blijft grootschalige toepassing uit. Dat blijkt uit onderzoek onder CIO's en CMIO's van 25 ziekenhuizen. Vooral Nederland experimenteert veel. Radiologie is daarbij de duidelijke koploper met de toepassing van AI. Ruim de helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft al wel ervaringen met AI. Het gaat dan vooral om vormen van experimenten en/of kleinschalige implementatie. Echter is er op dit moment nog niet of nauwelijks beleid.

Top health IT challenges right now? Interoperability, modernization

Health system executives agree data sharing between providers, payers and government and industry can have the greatest impact on improving patient experiences, according to an SAP report. The survey of 100 healthcare CEOs, CFOs and CIOs, conducted by Porter Research on behalf of SAP, indicated health systems this year will focus on addressing cost pressures and improving the patient experience.

In healthcare, better data demands better privacy protections

Tehilla Shwartz Altshuler Contributor Dr. Tehilla Shwartz Altshuler is a Senior Fellow and head of the Democracy in the Information Age Project at The Israel Democracy Institute's. More posts by this contributor Cybersecurity and human rights Innovation was the epic fail of 2016 In August 2016, the Australian government released to the public a data set containing the medical billing history of nearly three million persons: every procedure they had undergone or prescription they had received.