E-health

#Trending2019

Louwmaand. Blue Monday. Super-bloed-wolfmaan. Je hebt de moedigen en de lankmoedigen - en je hebt lijstjes.

Lijd- maar verdraagzaam laten de lankmoedigen zich daaronder bedelven. Onbevreesd en -versaagd laten de moedigen zich belegeren door de lijstjes die rond de jaarwisseling als bokkenrijders rondwaren. De beste ziekenhuizen, de mooiste doelpunten, de bizarste poezenfoto’s, de ziekste memes, de grappigste challenges, de rijkste DJ’s, de beste series, de smakelijkste oliebollen, de meest verslavende games tot en met drie dingen die u niet wist van uw pastoor (sic). Retrospectief, als we het oude jaar gedenken (Oudejaarsavond). Prospectief als we liever het nieuwe jaar (New Year’s Eve) vieren.

Er zijn lijstjeshaters. Maar lijstjeslovers hebben wel een punt. Lijstjes helpen ons brein beter te functioneren. Eenmaal opgeschreven maken ze ruimte in ons hoofd, ze scheppen orde in de chaos van wat we allemaal moeten/zouden/kunnen/willen/doen, geven rust, ruimte en overzicht. Geven prioriteiten en verlangens aan. Daarom zijn ze zo populair in de contentmarketing. Past ook bij internetgebruik, waar de ongeduldige online omnivoor snel wil vinden wat-ie zoekt. Bovendien, weten we uit eye-tracking onderzoek: we lezen ons screen in een F-vormig patroon, wat een goeie match is met het lijstjes-Format.

Kleitabletten

Het internet zelf ìs feitelijk een lijst, je zoekmachine produceert een overzichtelijke sub-lijst. De maestro der lijsten is Umberto Eco, de schrijver, wetenschapper en filosoof die er een boek over schreef: La Vertigine Della Lista (De betovering van lijsten, 2014). Hij meent: “Het internet is de lijst der lijsten. Het is de lijst die alle andere lijsten overbodig maakt – de moederlijst.”

Maar opsommingen en lijsten zijn van alle tijden; van Oudgriekse inventarisaties van de schepen die opvoeren om Troje te belegeren en Soemerische kleitabletten met de samenstelling van de schaapskuddes, via Middeleeuwse overzichten van kerkschatten, museumcollecties in de Renaissance, tot rariteitenkabinetten, bloemlezingen enzovoorts. Niettemin, zoals de meester al aangeeft: internet wint. Daar zoemen de lijstjes rond en er zijn uiteraard websites met lijstjes van lijstjes over alles en nog wat. De betrouwbaarheid of validiteit doen er eigenlijk niet zo veel toe. Het is het overzicht dat telt – de psychologische meerwaarde.

Dwarrelen over het internet

Op het gebied van digitale zorgtechnologie is naar overzicht altijd wel vraag, en de lijstjes dwarrelen dezer dagen het internet over. Daniel Newman van Futurum is er dol op. Zijn Top 6 trends:

 1. Telemedicine
 2. Kunstmatige intelligentie
 3. Blockchain
 4. Augmented reality / Virtual Reality
 5. Digital twins
 6. Wearables / internet of Things.

Deze interventies gaan het helemaal maken in het Varkensjaar 2019. Hmm, lijkt erg op de voorspelling van 2016, of was het nou 2013? Forbes Technology Council weet ook veel van Top Tech Trends voor 2019:

 1. Meer automatisering van saai / tijdrovend werk
 2. Blockchain keert terug om mainstream te worden
 3. Betere samenwerking mens – A.I.
 4. Meer onderling verbonden apparaten voor consumenten en bedrijfsleven
 5. Meer integratie van Augmented Reality in apps
 6. Meer cybersecurity die gebruik maakt van macine learning en A.I.
 7. Oplossingen voor de kritiek op surveillance technology
 8. Technologieën convergeren
 9. Gebruik van natuurlijke taal die data science toegankelijker maakt
 10. Meer aandacht voor data-veiligheid
 11. Meer online aankopen.

Weinig nieuws

Weinig nieuws, vooral meer van wat er al gaande was. Extrapolatie: doortrekken van de lijntjes naar de zomer en de herfst. Dan de ‘HIMMS leaders’. Zij voorspellen:

 1. Eerste bruikbare uitkomsten AI / machine learning (in de radiologie bijvoorbeeld)
 2. Business redesign door telemedicine
 3. Precison medicine komt door met resultaten
 4. Personalised ‘evidence-based’ real world approach
 5. Administratieve lastenvermindering middels technologie (a.i.)
 6. Dokter – patiënt relatie / klantervaring vernieuwt: samen beslissen/zelfmanagement.

Accent- en nadrukverschillen, niets is zeker in het dynamische universum van de digitale zorg. Anderen uit de Oekraïne zien eerder :

 1. Artificial intelligence
 2. Big data / analytics
 3. Internet of (medical) Things
 4. Telemedicine
 5. VR/AR

Bescheiden. Volgens Healthcare IT zit het net even anders, of ook weer niet:

 1. Consumerization of Care Drives Digital Health
 2. Virtual Care Takes Off Despite Hurdles
 3. Interoperability Makes Progress
 4. Cybersecurity Stays Top of Mind
 5. The Need for Cloud Adoption Continues to Grow.

Positief beeld

Allemaal open deuren natuurlijk die de voortschrijdende revolutie in de digitale zorg kenmerken en wellicht eerder hoopvol overzicht dan realistische disruptie weergeven.

De derde eHealth week 2019, van 21 tot 26 januari, gaf een veel alledaagser beeld van de stand van zaken in het land. Bijna driehonderd activiteiten demonstreerden wat er zoal gebeurt, over de volle breedte van de zorg. Safe@Home, een pilot in UMC Utrecht met (hoog-risico) zwangeren die via een app zelfmetingen (bloeddruk) en andere informatie vanuit huis doorgeven en aldus niet meer zo vaak naar de polikliniek hoeven. De eerste resultaten geven een zeer positief beeld wat betreft tevredenheid, veiligheid, bruikbaarheid voor zorgverleners en patiënten. Grootschaliger onderzoek is geïndiceerd, en zal ongetwijfeld belangrijke informatie voor fine-tuning opleveren, waarna opschaling kan plaatsvinden.

Digitale poli

Op de digitale poli van Sense Health (Parnassia/PsyQ) komen geen cliënten. Zij worden volledig digitaal, tijd- en plaatsonafhankelijk behandeld voor depressieve klachten, stress of angst- en paniekstoornissen. Dat gebeurt via een geavanceerde app, gebaseerd op zelfmanagement, kunstmatige intelligentie en sensortechnologie. AVG-proof. Andere ggz-instellingen in het land zijn geïnteresseerd.

De eHealth4All prijsvraag van Pharos / NeLL werd gewonnen door VraagApp. Zij bouwden een app voor mensen met een verminderd cognitief vermogen en lage gezondheidsvaardigheden. Met de geldprijs kan de app worden doorontwikkeld. Rijndam revalidatie demonstreert vijf e-health toepassingen voor de patiëntenzorg: zorgrobot Zora, datamonitoring bij osseo-integratie, een online Oefenportaal, e-consult via beeldcommunicatie en de GroovTube, een apparaat voor ademhalingstraining.

Deze lijst kan veel langer worden dan welke lijst ‘Top 10 Digitale transformatie in de zorg 2019’ dan ook. De transformatie vindt hier en nu plaats en levert jaarlijks meer kennis en inzicht op. Vaak is nog onderzoek nodig naar effectiviteit, veiligheid, doelmatigheid, bedrijfseconomische aspecten en implementatie-factoren. Dat is van belang voor de financiering via bijvoorbeeld het basispakket. De urgentie is er. De moed, daadkracht en inventiviteit kennelijk ook.

Hans C. Ossebaard werkt als adviseur Innovatie & eHealth voor Zorginstituut Nederland. Sinds 2017 werkt hij bij de VvAA aan ontwikkeling en implementatie van bruikbare e-health oplossingen voor de uitvoeringspraktijk. Hij doceert aan Amsterdam UMC. Lees hier zijn vorige blog.

 

 

Reacties