Veertig procent minder polibezoek dankzij elektronische IBD-coach

© goodluz / stock.adobe.com

Zuyderland Medisch Centrum zet digitale applicaties zoals MijnIBD-coach in bij chronische ziekten. Het resultaat: betere therapietrouw, minder medicijngebruik en vijftig procent minder polibezoeken.

Een van de elektronische applicaties die Zuyderland inzet is MijnIBD-coach voor mensen met darmziekten zoals de ziekte van Crohn. Deze prijswinnende applicatie  brengt de patronen van de levensstijl in kaart en suggereert actief op maat gemaakte veranderingen. Die keuzes baseert de coach in eerste instantie op wetenschappelijk geverifieerde data. Maar dankzij AI-technologie leert de app elke dag opnieuw informatie van de gebruikersgemeenschap.

En dat blijkt te werken, ook in het Zuyderland Medisch Centrum. Van de 2500 patiënten die er in principe voor in aanmerking komen, maken er 850 gebruik van de IBD-coach. MDL-arts Mariëlle Romberg-Camps: ‘Chrohn is een ontstekingsziekte met veel onvoorspelbaarheid in klachten, waarvoor iemand de rest van zijn leven onder dokterscontrole staat. Door telemonitoring met de IBD-coach kunnen patiënten en zorgverlener veranderingen in het ziekteproces sneller signaleren. Indien nodig grijpen ze dan in.’

Advies op afstand

Afwijkingen in de conditie van de patiënt worden met rode vlaggen in het systeem automatisch gemeld aan de MDL-arts of een van de verpleegkundig specialisten. ‘Zij bekijken dagelijks de meldingen, geven op afstand gepersonaliseerd advies, informeren door middel van kenniskuren en beoordelen de gevalideerde vragenlijsten die patiënt invult’, vertelt Romberg.

Het project met de e-coach levert opmerkelijke uitkomsten op. “In de studie telden we ruim veertig procent minder polibezoek, geen toename van operaties en opnames en minder gebruik van het medicijn prednison. We zien betere therapietrouw en bijwerkingen van de medicijnen pikken we er nu ook veel sneller uit. Dat we op vragen en meldingen van patiënten ook direct een bericht terugsturen is erg belangrijk voor het vertrouwen in e-health. Voor de patiënt maakt het dan niet meer uit of de vaste dokter of een verpleegkundige dat bericht stuurt.’

De fysieke controle van de patiënt is in principe teruggebracht tot één keer per jaar. ‘Mensen vinden dat alleen maar prettig’, constateert Romberg. ‘Ook wanneer iemand langer dan een jaar niet op de poli is geweest, willen we deze patiënt in een nieuw verwijstraject niet in een wachttijd van twee maanden parkeren. Met de IBD-coach geven we hem direct regie over zijn aandoening. De MDL-artsen hebben nu meer tijd voor patiënten die hun aandacht het hardst nodig hebben. Daarbij compenseert de e-coach deels het enorme tekort aan MDL-artsen.’

Minder ligdagen

Zuyderland is nu landelijk koploper in de inzet van de IBD-coach en kreeg hiervoor de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten. De e-coach is inmiddels bij twintig ziekenhuizen in gebruik en zorgt voor een besparing van 550 euro per patiënt per jaar, wat neerkomt op 44 miljoen per jaar.

Dit alles bevestigt dat er sprake is van een positieve businesscase, concludeert bestuurder Roel Goffin van Zuyderland. “Uiteindelijk helpt dat om het aantal fysieke vierkante meters af te bouwen. Onze geplande nieuwbouw in Heerlen zal minder bedden en minder polikamers bevatten.”

Op termijn wil het ziekenhuis het traditionele zorgproces omdraaien, vervolgt Goffin. “We draaien om naar een ‘nee, tenzij positie’. Ofwel: alleen nog patiënten opnemen als het nodig is, zoals bij een operatie. Voor alle andere patiënten zetten we grootschalig in op oplossingen met e-coaches voor mensen met een hoge ziektelast die we de beste zorg dichtbij huis willen geven. Voor mij is dit de enige manier om de zorgkosten in de regio beheersbaar te houden.”

Reacties