Big data en kunstmatige intelligentie

VNG werkt aan landelijke database voor Wmo en Wlz

© wladimir1804 / stock.adobe.com

VNG Realisatie, de tak binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten die zich bezighoudt met het verbeteren van de uitvoering, is in gesprek met meerdere gemeentelijke datalabs. Dit met als doel een landelijk voorspelmodel voor de Wmo en de Wlz.

Voor dit landelijke model delen gemeenten geanonimiseerde gegevens uit hun eigen databanken. ‘De diverse modellen kun je door deze samenwerking verrijken en landelijk toepasbaar maken’, zegt data-onderzoeker Michiel Deerenberg. Hij is als project manager verbonden aan de gemeente Den Haag.

Op die manier kunnen gemeenten zich gaan richten op doorontwikkeling en verbreding, aldus Deerenberg. ‘Een gemeente richt zich bij voorbeeld op het bouwen van een model specifiek voor de jeugd. Terwijl een andere gemeente bouwt aan een model dat de vraag voor de Wlz voorspelt. Alle modellen worden vervolgens in elkaar geritst.’

Grip op de kosten

Deerenberg werkt zelf aan een Wmo-voorspelmodel dat de gemeente Den Haag een beter beeld moet geven hoe de zorgvraag zich in de verschillende wijken ontwikkelt. Als de gemeente erin slaagt om de algemene voorzieningen aan te passen aan de ontwikkelingen in de wijk en de capaciteit van de wijkteams en de casemanagers daarmee in balans kan brengen, zal dit een positief effect hebben, zegt Deerenberg. Het zorgt er waarschijnlijk voor dat mensen langer zelfredzaam zijn en geen dure maatwerkvoorzieningen behoeven.

Ook financieel gezien kan het model een positief effect hebben. Het model heeft geen bezuinigingsdoelstelling, aldus de gemeente, maar het helpt wel om grip te houden op de kosten van de Wmo.

Reacties