Volledige online therapie met Goalie

Production Perig / stock.adobe.com

In de digitale poli van PsyQ/Parnassia Groep krijgen de cliënten een volledige online therapie via de app Goalie. Niemand hoeft te wachten in de spreekkamer. Ook doeltreffend tegen lange wachtlijsten.

‘Het liefst wilde ik op de bank liggen met een dekentje over me heen’, zegt Renée (29). Zij was voor een burn-out en een posttraumatische stressstoornis in behandeling bij PsyQ/Parnassia Groep. Dat ze toch in actie kwam, is mede te danken, zo is haar stellige overtuiging, aan de therapie met de app Goalie, een gezamenlijk product van Parnassia en app-ontwikkelaar Sense Health.

‘Door de app werd ik uitgedaagd om doelen te stellen, zoals een kwartiertje wandelen of even naar de supermarkt’, vertelt Renée. ‘Ik hield op de app mijn gemoedstoestand en slaap- en eetpatroon bij. Die data deelde ik met een behandelaar. Doordat je online bijhoudt hoe je je voelt, kunnen zaken aan het licht komen die niet direct ernstig lijken maar dat volgens de behandelaar wel kunnen worden. Zo bleek dat ik anorexia aan het opbouwen was. Door hierover met de behandelaar te chatten, kreeg ik dat onder controle. Online, in mijn woonkamer of in bed, voelde ik me ook meer op mijn gemak om alles te zeggen wat ik wilde.’

Honderd procent online

Renée was een van de eerste cliënten die bij PsyQ een honderd procent online behandeling voor angst- en stemmingsklachten hebben gevolgd. In de digitale poli staat de patiënt aan het roer. Het contact met de behandelaar is uit de spreekkamer gehaald en gebeurt screen to screen ofwel met beeldbellen, of met de chatfunctie. ‘En dat alleen op die momenten dat het er voor de cliënt ook echt toe doet’, zegt Mirjam van Orden, programmamanager digitale zorginnovatie bij PsyQ.

De digitale poli biedt sneller hulp en is daarmee een flexibele oplossing voor de lange wachttijden in de ggz, aldus Mirjam van Orden. ‘Cliënten hoef je niet meer naar gebouwen te sturen, wat ook dure zorg is. In de digitale poli kunnen cliënten, onder wie werkende ouders met kinderen, ook tijdens hun werktijd altijd inloggen, zo flexibel is het. In de traditionele zorg plan je om de twee weken een afspraak met de patiënt. Eenmaal op de afspraak blijkt dat de cliënt zijn huiswerkopdrachten niet gemaakt heeft. Twee weken zorg verloren.’

Mentaliteitsverandering nodig

Beeldbellen en het gebruik van apps en digitale platforms zijn niet nieuw in de ggz. Maar een volledig digitale therapie is vooralsnog uniek, zegt Van Orden. ‘Meestal wordt een online behandeling gecombineerd met face-to-facecontact met de therapeut. We hebben Goalie al eens uitgeprobeerd in combinatie met traditionele ggz, maar dat was geen succes. Het sloeg niet aan bij veel hulpverleners.

‘Online zorg verlenen vereist een mentaliteitsverandering, en die zie ik langzaam maar zeker bij ons ontstaan. Psychologen realiseren zich steeds meer de negatieve gevolgen van te lange wachtlijsten en gebrek aan personeel terwijl je online flexibeler en met korter durende behandelingen ook efficiënt hulp kunt bieden. En tijdwinst is voor de cliënt ook gezondheidswinst.’

Volume beperkt

Voor een goede en betrouwbare meting van de resultaten van de digitale poli zijn meer cliënten en meer behandelaren nodig, zegt Van Orden. ‘Het volume aan behandelingen is nog beperkt, maar de verzamelde data worden wel onderzocht om het digitale zorgconcept te vervolmaken. Waar loop je als online psycholoog tegenaan? Is het nuttig dat iemand drie keer per week met een emoticon registreert hoe hij zich voelt? Hoe zet je een doel in en wanneer pas je het aan of zet je het uit?

‘We willen leren en innoveren, bijvoorbeeld uitproberen of we met de digitale poli de basis-ggz en de specialistische zorg kunnen koppelen. Stel je hebt een cliënt met een angststoornis maar ook met een fors alcoholprobleem. Dat is niet bevorderlijk voor de behandeling van de angststoornis. Brijder, onderdeel van Parnassia, heeft een mooie module verslavingszorg. Dan zou het interessant zijn als de digitale poli contact maakt met de therapeut van Brijder om de behandeling te stroomlijnen. Voordeel? Je stuurt de cliënt niet alle kanten op, maar borgt de continuïteit van zorg en verhoogt die zelfs.’

Lees het hele verhaal in Zorgvisie ICT Magazine

Reacties

Comments

  1. André Klappe

    De techniek inzetten als ondersteunend middel (in plaats van als substituut voor face to face contact) geeft mogelijkheden om op innovatieve wijze wachtlijsten te reduceren.