Door middel van een VR-bril en de training in spelvorm van Reducept is het straks mogelijk om de controle terug te nemen over chronische pijn. Dit is een probleem dat bij ruim 2 miljoen Nederlanders speelt. Healthy.Capital, een nieuw investeringsfonds dat met kapitaal de innovatie in de zorgsector wil versnellen, wil met deze investering zijn ambities kracht bijzetten.
__________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
Naar de markt
Reducept won enkele pitch- en startupprijzen, waaronder de Accenture European Health Tech Innovation Award. Inmiddels hebben diverse zorginstellingen, waaronder het Radboudumc, al een pre-order gedaan voor een software-licentie. Hiermee hebben ze toegang tot een bètaversie van de nieuwe behandelmethode.
In september is de ontwikkeling van het product afgerond en gaat Reducept naar de markt. “We richten ons momenteel op zorginstellingen en fysiotherapeuten. Maar de ambitie is dat patiënten de training in de toekomst ook direct zelf kunnen starten”, aldus medeoprichter Louis Zantema.
Beïnvloeding van het brein
Pijn is een ingewikkeld emotioneel proces, waarbij de hoeveelheid pijn die iemand ervaart niet altijd samenhangt met de schade in het lichaam. De gedachte achter het gebruik van Reducept is dat de training het emotionele brein beïnvloedt waardoor de patiënt leert de pijn zelf te beïnvloeden. Door middel van een spel waarin wordt uitgelegd hoe pijn in het lichaam werkt. Patiënten kunnen vervolgens letterlijk de signalen wegschieten die pijn kunnen veroorzaken. Dit beïnvloed de feitelijke pijn die zij ervaren op een positieve manier.
Zantema: “Het spel zorgt ervoor dat je brein de signalen uit je lichaam anders interpreteert, doordat je emotionele brein denkt dat wat je ziet in VR echt is. Door middel van informatie, beelden, kleuren en muziek creëren we een gevoel van veiligheid en positiviteit voor de patiënt. Dat heeft een bewezen effect in de periode na het spelen van de training.”
Start Reducept
Margryt Fennema is samen met Zantema medeoprichter van Reducept. Tijdens haar masteropleiding digitale zorginnovatie kwam zij in contact met GZ-psycholoog Zantema. Samen gingen ze op zoek naar een manier waarop technologie ingezet kan worden om pijn te bestrijden zonder bijwerkingen. Gedurende dit onderzoek toetsten ze verschillende interventiemethodes waaronder het aanbieden van informatie over chronische pijn op een website en groepssessies met lotgenoten. Wat echter het meest veelbelovend was, was een trial met een VR-bril. Dit idee hebben Fennema en Zantema verder ontwikkeld onder de naam Reducept.
Reacties
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.