Medische Technologie

VR-hypnose vermindert pijnstilling bij lokale ingreep

Nog maar een op de tien patiënten die voor en tijdens een traditionele verdoving Virtual Reality-hypnose (VR-hypnose) ondergaat, heeft intraveneuze pijnstilling nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel.

De onderzoekers testten de hypothese dat VR-hypnose de behoefte aan intraveneuze pijnstilling kan halveren. Het betrof zestig patiënten die een geplande operatie aan de schouder, hand of knie ondergingen.

Daarvoor hanteerden de anesthesiologen bij drie at random samengestelde groepen van telkens twintig patiënten een verschillende procedure bij de verdoving voor de operatie.

__________________________________________________________________________________________

Abonneer u nu op de nieuwsbrief van QruxxTech. En krijg daarmee iedere maandag een update van alle artikelen, blogs en nieuwsberichten.

___________________________________________________________________________________________

Wel of geen VR-hypnose

De eerste groep kreeg volgens standaardgebruik intraveneuze pijnstilling tijdens de lokale verdoving. De tweede groep kreeg tijdens de verdoving VR-hypnose. De derde groep kreeg zowel voor als tijdens de verdoving VR-hypnose.

Deze patiënten droegen een VR-bril en hoofdtelefoon. Zij maakten een virtuele onderzeereis met een reisbegeleider met een kalme stem die zich richtte op het verlagen van het ademritme. Deze deelnemers aan het onderzoek kregen alsnog intraveneuze pijnstilling als ze een pijn met een score van drie of hoger (op een schaal van tien) voelden.

Boven verwachting

De resultaten overtroffen de verwachtingen van de onderzoekers. Van de mensen die alleen tijdens de verdoving de VR-hypnose kregen, had nog maar een kwart pijnstilling nodig. Van de mensen bij wie de hypnose al voor de verdoving startte, had nog maar een op de tien behoefte aan pijnstilling.  Al deze patiënten waren even tevreden over de procedure en voelden zich even comfortabel als de mensen die geen hypnose kregen.

Het is nog niet precies bekend hoe de angst- en pijnbestrijding met VR-hypnose werkt. Onderzoekers denken dat afleiding het voelen van pijn stopzet.  De onderzoekers van het Erasmus Ziekenhuis willen nu kijken welke andere anesthesiologische procedures geschikt zijn voor VR-hypnose. Ze denken allereerst aan een toepassing bij kinderen gedurende ingrepen met relatief weinig pijn.

 

Reacties