Big data en kunstmatige intelligentie

Waarom iedereen mindfulness-apps downloadt maar niemand ze gebruikt

© Milkos / Getty Images / iStock

Mental health apps voor ontspannings- en meditatie-oefeningen, mindfulness en ademhaling zijn zeer populair. Maar al snel na het downloaden worden ze nauwelijks meer gebruikt. Dat blijkt uit Israëlisch onderzoek.

Het onderzoek vond plaats aan de universiteit van Haifa, onder leiding van psycholoog Amit Baumel. Baumel en zijn collega-onderzoekers lieten een data-analyse los op het gebruik van 93 populaire mental health apps. Voor het onderzoek kwamen alleen apps in aanmerking die 10.000 keer of meer waren geïnstalleerd op een smartphone. In totaal ging het hierbij om meer dan 90 miljoen downloads.

De resultaten van het onderzoek van Baumel waren opmerkelijk. Na minder dan een week werden de apps door 90 procent van de gebruikers genegeerd, en na een maand door meer dan 95 procent. Dit zijn aanzienlijk hogere cijfers dan normaal. Gemiddeld laat zo’n 80 procent van de gebruikers een geïnstalleerde app na drie maanden links liggen.

Langere periode

Wel werd uit het onderzoek van Baumel duidelijk dat de apps, áls ze worden gebruikt, voor een langere periode worden benut, namelijk gemiddeld ruim 13 minuten per dag. Dit hangt samen met de relatief lange duur van veel oefeningen. Het lange gebruik gold namelijk vooral voor de mindfulness- en meditatie-apps: de gemiddelde duur per sessie was bijna 22 minuten.

De onderzoekers van de universiteit van Haifa benadrukken dat er een groot verschil is tussen de apps voor een breed publiek en de gespecialiseerde apps voor bepaalde ziektepatronen. Die ontwikkeling hiervan vindt vaak plaats in nauwe samenwerking met artsen.

In een onderzoek naar digitale toepassingen voor patiënten met stoornissen in het schizofreniespectrum, bleek een dergelijke applicatie juist goed te werken. Van de deelnemende patiënten beoordeelde 96 procent het programma als positief en zinvol voor het verloop van de eigen behandeling. Nader onderzoek is wat dit betreft gewenst, aldus Baumel.

Een vergelijkbare conclusie trekken internationale onderzoekers in een recent gepubliceerd onderzoek. Hieruit blijkt dat interventie-apps met een vorm van cognitieve gedragstherapie in ongeveer de helt van de gevallen goed werken.

Minddistrict

Ook in Nederland zijn het digitale toepassingen voor de ggz populair. Ook hier geldt dat ze doorgaans goed werken als dat in samenwerking met artsen en zorginstellingen gebeurt.

Ict-leverancier Minddistrict is in Nederland wat dergelijke toepassingen betreft marktleider. Ruim tachtig ggz-instellingen en dertig zorggroepen van huisartsen werken met de applicaties van Minddistrict.

Cliënten maken gretig gebruik van het aanbod, aldus Marty Dijkstra, psychotherapeut en hoofd e-health bij GGZ Noord-Holland Noord. ‘Ze werken in eigen tijd aan hun herstel en hebben geen reistijd. De cliënten waarderen online behandeling zelfs hoger dan alleen face-to-face behandeling. Ik denk omdat het zo drempelverlagend is.’

Reacties