ICT infrastructuur

Weg met de systeembarrières! Hallo IHE-XDS

natali_mis / stock.adobe.com

Het uitwisselen van medische dossiers en beeldmateriaal kent nog steeds de nodige obstakels in de dagelijkse zorgpraktijk. Gelukkig lopen er flink wat initiatieven waarbij ketenbreed wordt toegewerkt naar verbetering.

Interoperabiliteit is het hierbij toverwoord. In de ziekenhuismarkt zijn al flinke stappen gemaakt met het welbekende VIPP dat nu ook in de ggz is geland. Maar enkel VIPP brengt nog geen interoperabiliteit.

In het uitwisselingsvraagstuk zit flink beweging. Onlangs vond op locatie van softwareleverancier NEXUS het IHE-stuurgroep overleg plaats. Periodiek komen IHE-gecertificeerde partijen uit het zorgnetwerk bijeen om de laatste ontwikkelingen te bespreken.

Aandacht IHE-XDS

Ook in de markt krijgt IHE de nodige aandacht, waarbij met name het begrip XDS (Cross Enterprise Document Sharing) wordt aangehaald. Met behulp van XDS kan men binnen- en tussen zorginstellingen elk type medisch document uitwisselen. Denk hierbij aan medische beelden, patiëntendossiers en labuitslagen. XDS is ontwikkeld door IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) om uitwisseling van informatie te verbeteren.

Steeds meer instellingen sluiten zich aan op dit netwerk. Het uitwisselen via IHE-XDS maakt (boven)regionale communicatie mogelijk tussen verschillende partijen met afwijkende ICT-leveranciers.  Dit mits de betrokken instelling XDS ondersteunt.

Niet IHE-compliant

Niet ieder XDS-systeem is echter ook direct IHE-compliant. Of een systeemleverancier daadwerkelijk het stempel van IHE verdient, wordt getoetst tijdens een jaarlijkse Connecthaton. Maar ook in Nederland wordt er getest. Tijdens de Zorg&ICT-beurs op 12 t/m 14 maart vinden dagelijks meerdere interoperabiliteitsdemonstraties plaats. Dit alles ondersteunt het efficiënt uitwisselen van medische data en het ketenbreed elimineren van blokkades rond gegevensuitwisseling.

Is IHE dan echt de heilige graal voor het uitwisselingsvraagstuk? Vaststaat dat er veel mooie ontwikkelingen spelen die steeds breder in de keten worden opgepakt. En niet alleen door ziekenhuizen. Dat kan ook niet want om echte interoperabiliteit te bewerkstelligen is het nodig dat de hele zorgketen meebeweegt om de uitwisseling te verbeteren.

Live ervaren

Wil je zelf live ervaren hoe IHE functioneert? Hiervoor kun je tijdens de Zorg&ICT-beurs in Utrecht dagelijks om 10.30, 12.30 en 14.30 uur een interoperabiliteitdemonstratie volgen. Op de stand van IHE Nederland demonstreren vijf leveranciers een showcase over landelijke beeld- en dossierbeschikbaarheid voor arts en patiënt. De demonstratie toont onder meer hoe medische beelden en verslagen eenvoudig te delen zijn voor zowel de patiënt (vanuit een pgo) als voor zorgverleners.

Thijs Dekker is marketing en communicatiespecialist bij Nexus Nederland

Reacties