Medische Technologie

Ziekenhuis in Verenigde Staten gaat bloedmonsters vervoeren per drone

© koya79 / Getty Images / iStock

Het WakeMed Hospital in de Amerikaanse staat North Carolina gaat medische stalen en bloedmonsters vervoeren per drone. Het is voor het eerst dat dit wordt toegestaan door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

WakeMed gaat hiervoor samenwerken met transportbedrijf UPS.

De samenwerking tussen UPS en Wakened is volgens de betrokkenen een mijlpaal voor de onbemande luchtvaart in de Verenigde Staten. Momenteel wordt het merendeel van de medische stalen en monsters voor de laboratoria van WakeMed vervoerd per koerier. Dit kost doorgaans veel tijd. Het transport per drone biedt nu ook de mogelijkheid om op aanvraag en op dezelfde dag te leveren.

Toestemming FAA

In de zomer van 2018 zijn al enkele testvluchten uitgevoerd. Op grond daarvan geven de Amerikaanse federale luchtvaartautoriteit FAA en de regionale North-Carolina Division of Transportation nu toestemming voor de vluchten. Dit brengt voordelen met zich mee, waaronder het vermijden van vertragingen. Ook is een doel een hogere efficiëntie van de medische levering.

Bij vertrek vanaf het ziekenhuis laadt een zorgprofessional een dronecontainer met een medische staal of bloedmonster. De drone begint zijn reis daarna vanaf een speciaal ingericht platform bij het hoofdziekenhuis. Hij landt vervolgens bij het centrale pathologielab van WakeMed. De drone vliegt via een vooraf bepaalde vliegroute. Een speciaal opgeleide Remote Pilot-in-Command (RPIC) monitort de vlucht.

Evaluatie WakeMed en UPS

Wakemed en UPS willen de tijdens deze vluchten opgedane ervaringen na verloop van tijd evalueren. Dit om na te gaan hoe zij drones kunnen inzetten om de transportdiensten in andere ziekenhuizen en medische faciliteiten in de VS te verbeteren.

Reacties