E-health

‘Zonder ict loopt de ouderenzorg vast’

stock.adobe.com

Over twintig jaar telt Nederland 5 miljoen ouderen Zonder digitalisering gaat de zorg voor hen niet lukken, stelt brancheorganisatie Actiz in een toekomstvisie.

Niet alleen zijn er over twintig jaar vijf miljoen 65-plussers, ook worden hun zorgvragen complexer. Er zijn straks naar verwachting onvoldoende professionals om hen te verzorgen. Digitalisering is een mogelijke oplossing, maar de ontwikkeling van e-health in de sector blijft achter. Dat zijn in het kort de problemen waarvoor brancheorganisatie Actiz in het visiedocument: Digitaal denken en doen 2019-2020 een oplossing zoekt.

Zorgtechnologie biedt ouderen de mogelijkheid om hun zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid te vergroten, aldus het visiedocument. Bovendien maakt technologie het werk voor zorgverleners aantrekkelijker, mits de organisatie dit faciliteert en ondersteunt.

Ondersteuning leden Actiz

Toekomstbestendige zorg kan niet zonder grootschalige inzet van technologie. Dat betekent dat de leden van ActiZ technologische innovaties massaal moeten omarmen. Het gaat hierbij om de inzet van hulpmiddelen en software voor diagnose, preventie, bewaking, behandeling of verlichting van ziekten.

Een echte digitale transformatie heeft volgens het visiedocument echter niet zoveel met technologie te maken. ‘Het gaat om hoe je een organisatie wordt waarbij de klant centraal staat. En digitaal de norm is. Hiervoor is het nodig de medewerkers te faciliteren en eigen regie te geven.’

Verandering van attitude

Er is wat dit betreft in de eerste plaats een verandering in de attitude nodig ten aanzien van digitalisering, aldus het visiedocument. Beleidsmakers, zorgprofessionals en bestuurders moeten technologie niet langer zien als een minderwaardige keuze maar als een nieuwe mogelijkheid om cliënten te ondersteunen. De digitale transformatie moet het mogelijk maken om hun eigen leven meer zelfstandig vorm kunnen geven. ‘Digitale technologie vormt zo de basis voor kwaliteit en gepersonaliseerde zorg en het is een voorwaarde voor toekomstbestendige zorg.’

Reacties