Big data en kunstmatige intelligentie

Zorgbestuurders: ‘Amazon grootste game changer in de zorg’

Joe Nicholson / ASSOCIATED PRESS / picture-alliance

Bijna 60 procent van de zorgbestuurders in de Verenigde Staten verwacht dat Amazon de grootste game changer in de zorgsector zal worden. Dat is veel meer dan de runners-up Apple (14 procent) en Google (8 procent).

Toch zijn ook deze laatste twee bedrijven zeer actief in de profijtelijke Amerikaanse zorgtechmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Reaction Data. ‘Amazon heeft een enorme distributiecapaciteit, en die gaan ze inzetten,’ aldus een van de zorgbestuurders.

De onderzoeksresultaten sluiten aan bij recente marktactiviteiten van Amazon. Zo nam het retailbedrijf onlangs voor een miljard dollar online apotheek PillPack over. Hierdoor kan Amazon in de hele VS medicijnen gaan leveren op recept. De overname was een tegenvaller voor enkele grote apothekersketens, die hun beurskoersen met bijna 10 procent flink zagen dalen.

Samenwerking Xealth

Amazon verstevigde zijn positie op de healthmarkt verder door een samenwerking met het digitale zorgbedrijf Xealth. In dit project schrijven artsen hulpmiddelen voor die vervolgens door Amazon worden geleverd.

Het gaat daarbij onder meer om verband, beugels en medicijnen zonder recept. De hulpmiddelen verzend Amazon nog op dezelfde dag naar het woonadres van de patiënt.

Eigen ziekenhuizenLos hiervan is Amazon bezig met de ontwikkeling van eigen ziekenhuizen voor de medewerkers van het bedrijf. Het eerste verrijst in de thuishaven Seattle. Op de achtergrond speelt het probleem dat de verzekeraars in de VS niet alle kosten van medische zorg vergoeden. Grote bedrijven worden hierdoor op kosten gejaagd. Amazon probeert deze kosten met eigen klinieken in de hand te houden.

Apple Watch

De gevolgtrekkingen van de Amerikaanse zorgbestuurders over de rol van Amazon op de zorgmarkt, liggen dus voor de hand. Toch zijn ook de nummers 2 en 3 op de lijst, Apple en Google, zeer actief. Apple is bijvoorbeeld, net als Amazon, bezig met de ontwikkeling van eigen ziekenhuizen. Ook biedt het bedrijf uit Cupertino toegang tot persoonlijke medische dossiers via het besturingssysteem van iPhones en iPads.

De functie combineert gegevens van ziekenhuizen met bestaande health-apps voor beide devices. De gebruiker krijgt de medische data in één overzicht te zien. Patiënten ontvangen bovendien regelmatig meldingen over resultaten van onderzoeken, medicijnen of hun conditie.

Opmerkelijk is daarnaast de ontwikkeling van de Apple Watch. Al enige tijd is dit het best verkochte device ter wereld in de sector wearables, terwijl de medische betrouwbaarheid steeds verder toeneemt. Volgens een onderzoek van de University of California San Francisco kan de Apple Watch dankzij slimme algoritmen apneu, een hoge bloeddruk en zelfs hartritmestoornissen met een hoge mate van nauwkeurigheid vaststellen.

Verminderde registratielast

Google is eveneens actief in het veroveren van de Amerikaanse healthtechmarkt. Deze is met een bedrag van 330 miljard dollar zeer omvangrijk. Zo werkt het bedrijf aan vermindering van de registratielast van artsen door systemen van spraakherkenning die de conversatie tussen arts en patiënt direct opnemen in het epd. Onder meer in het LUMC is hiermee een experiment gaande.

Opmerkelijk is verder het feit dat Google dankzij methoden van deep learning het risico op het overlijden van een patiënt met een hogere mate van nauwkeurigheid kan voorspellen dan ziekenhuizen.

Beter voorspellen sterftekans

In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature werd bijvoorbeeld de casus beschreven van een vrouw met vergevorderde borstkanker. Zij werd vanwege een verslechtering van haar situatie opgenomen in een Amerikaans ziekenhuis. Het algoritme van Google schatte de sterftekans van de vrouw ruim tweemaal zo hoog in als het Early Warning Score systeem van het ziekenhuis. Inderdaad overleed ze na enkele dagen aan de gevolgen van haar ziekte.

De relatief hoge betrouwbaarheid van het Google-algoritme hangt onder meer samen met het feit dat alle data uit de medische dossiers van een patiënt worden beoordeeld. Hieronder ook gegevens uit oudere pdf’s en notities in vrije tekstruimte van artsen.

 

 

 

Reacties